Naslovna  |  Info  |  Vesti  |  BIRODI: Vučić nijedan sekund negativan na RTS!
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Vesti

26. 06. 2020.

Izvor: Beta

BIRODI: Vučić nijedan sekund negativan na RTS!

Predsednik Srbije i vladajuće stranke SNS, Aleksandar Vučić, bio je dominantno zastupljen na televizijama tokom vanrednog stanja uvedenog zbog epidemije koronavirusa i tokom predizborne kampanje - saopštio je istraživač BIRODI Zoran Gavrilović.

To su pokazala dva monitoringa Biroa za društvena istraživanja (BIRODI) o programu televizija s nacionalnom pokrivenošću i kablovske TV N1. Istraživači BIRODI su saopštili da su od 16. marta do 30. maja na televizijama, pored Vučića, najviše zastupljeni bili Vlada Srbije i Krizni štab za borbu protiv epidemije, a glavna tema središnjih informativnih emisija je bila epidemija.

 

U izveštaju o monitoringu se ukazuje na primetno odsustvo opozicionih stranaka, nezavisnih epidemiologa i građanskih aktivista iz izveštavanja, kao i da TV Pink ipak nije odustala od negativnog predstavljanja tih društvenih aktera. 

Vučić je u tom periodu bio više od 18 sati u informativnim emisijama tih televizija, a 27 odsto tog vremena bilo je u pozitivnom tonu - najviše na TV B92, a najmanje na TV N1.

Istraživač BIRODI Dražen Pavlica kazao je da na televizijama s nacionalnom pokrivenošću nije bilo dijaloga, za razliku od TV N1 koja je, kako je ocenio, otvorila prostor za drugačija mišljenja.


Govoreći o monitorigu predizborne kampanje od 8. do 18. juna, istraživač BIRODI Radule Perović dodao je da je Vučić bio najzastupljeniji sa četiri sata i 12 minuta u informativnim emisijama, a da je pozitivno predstavjan u 62,4 odsto.

Od ukupnog vremena, Vučić nije imao negativnog predstavljanja na Radio-Televiziji Srbije, a pet negativnih sekundi imao je na TV Pink, dok je najviše negativnih - šest minuta i 33 sekunde - imao na TV N1, istakao je Perović.

Zastupljenost Vlade Srbije u toku predizborne kampanje bila je dva sata i 23 minuta, što zajedno sa Vučićem, kao šefom države i vladajuče stranke, iznosi 52,3 odsto ukupnog vremena u informativnom programu tih televizija.

U izveštaju se navodi se da je TV N1 nastojala da u predizbornom periodu kritički predstavi političke aktere.

Posmatrači su primetili i da su opozicioni političari koji su se zalagali za bojkot izbora, na TV Pink predstavljeni izrazito negativno, a na TV N1 pozitivno.

Nema komentara.

Ostavi komentar

NUNS zadržava pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni na veb sajtu.
Neće biti objavljivani komentari koji sadrže govor mržnje, pretnje, uvrede i psovke.
Očekujemo da tekstovi budu pravopisno i gramatički ispravni.
Komentari objavljeni na ovom veb sajtu predstavljaju privatno mišljenje njihovih autora a ne zvaničan stav NUNS-a.

NUNS bilten

Prijavite se na naš bilten